Насловна
Репертоар
Документарни филм „Арсен Карађорђевић“ – представљање и пројекција

Датум одржавања:

30. јануар 2020.

Време:

18:00ч

Цена карте:

Улаз слободан

Документарни филм „Арсен Карађорђевић“ – представљање и пројекција

Мала сцена Дома културе Уб

 На Малој сцени   биће приказан документарни филм „Арсен Карађорђевић"  у режији Бошка Милосављевића. То је филмска прича о кнезу из династије Карађорђевић, Арсенију Арсену Карађорђевићу  (1859-1938).

„Човек невероватне храбрости, генерал руске војске и командант једине коњичке дивизије у Балканским ратовима, чувени мачевалац чији су двобоји обележили крај 19. века у Француској и Русији. Рођени брат краља Петра, унук легендарног вожда, био је чак и припадник фамозне легије странаца. За ратне подвиге у Руско - јапанском рату цар Николај Други одликовао га је златном сабљом. Авантуриста који није био талентован за породични живот, али је био један од најхрабријих и најодликованијих српских официра. Филм приказује његов животни пут. "

Редитељ  овог документарног филма  је  Бошко Милосављевић, професор српског језика и књижевности  у Земунској гимназији, режисер и врсни предавач. Филмском и телевизијском режијом бави се више од 20 година.

После пројекције,   аутор филма говориће  о аспектима и особеностима који су непосредно везани за тему, уз занимљиве, а мало познате детаље који могу да помогну  разумевању одређених околности и  догађаја, као и о подацима који из различитих разлога нису унети у филм.

Организатор овог културног дешавања су Градска библиотека „Божидар Кнежевић" и Установа културе „Културни центар Уб".