Насловна
О установи

Установа за културу и спорт "Културно-спортски центар Уб"

Установа за културу и спорт „Културно-спортски центар Уб“ основана је ради обављања широког спектра делатности у области културе и спорта на подручју општине Уб и у интересу грађана ове општине.

Иако под различитим називима, ова Установа има вишедеценијску традицију и искуство у креирању и организовању најразличитијих културних активности и садржаја у овој средини.

Стога се с правом може сматрати да је она центар културног живота општине. Ова Установа, реализује бројне програме различитих садржаја - позоришни,филмски, ликовни, културно-забавни, дечји, музички, трибине, аматерски културно-уметнички садржаји, манифестације и догађаје у области културе од значаја за Општину Уб. Repassage fest је позоришни фестивал, у организацији Установе за културу и спорт „Уб”, на коме наступају најбоља аматерска позоришта са простора бивше СФРЈ. Фестивал је основан 2007. године и посвећен је двојици великана позоришне уметности рођених на Убу Радомиру Раши Плаовићу, некада прваку Народног позоришта у Београду, и Александру Аци Поповићу, једном од најбољих послератних српских драмских писаца. Фестивал окупља на допунском одмеравању (репасажу) победнике републичких такмичења аматера из Словеније, Хрватске, Македоније, БиХ, Црне Горе и Србије. У оквиру манифестације организује се и Вече добитника награде „Раша Плаовић” и глумачку награду заједнички додељују Народно позориште из Београда и Општина Уб за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама у сезони.

Установа за културу и спорт организује сваког лета, од 1998. године, манифестацију "Убске вечери", са разноврсним и садржајним културним програмима (велики музички концерти, позоришне представе, "Бир фест" , програми кабаретског типа, садржаји за децу....).

Традиционално, Установа за културу и спорт је организатор и културно-забавне манифестације „Златни дан“. Тога дана, Градски трг и Главна улица су места правог спектакла, где се на неколико бина и локација, одвија богат и разноврстан шарени програм, намењен пре свега најмлађима.

Кроз своје програме и активности грађанима представља најразноврсније облике уметничког и културног стваралаштва и културних делатности, како професионалних, тако и аматерских. Својом програмском концепцијом, Установа је истовремено и место најразличитијих окупљања у циљу стварања и размене идеја у разним областима друштвеног живота.


Објекти којима управља Установа за културу и спорт „Културно-спортски центар Уб“: